Wednesday, 14 September 2016

Beli barang Online tak sampai

aduh.. aduh.. aku tak tahu ni salah dari siapa .. dari pihak poslaju atau dari seller tu sendiri..
cerita nya, sejak dari 7 hb september hingga 15 hb september .. tapi barang tak sampai-sampai.. kebetulan plak 12 hb september tu hari raya haji kan.. entah la .. barang tu berhenti kat mana.. dugaan-dugaan..

ok, aku memang dah biasa beli barang online ni, tak pernah tak sampai. paling tidak lambat sampai je la .. tapi tade la selambat macam ni kalau ikod logik akal kalau dia post 7 hb.. itu pon kalau ok.. kalau dia start post barang 13 hb pun, at least 1 hari da sampai kat semenanjung ni, ok... fuck .. mmg fuck.. aku sepatutnya maki seller tu. sebab  aku mintak tracking number dia tak nak bagi.. ok.. biar aku cerita ..

aku deal 6 hb bulan and make payment pon 6 hb , dia cakap inshaaAllah "barang akan di post esok ye dik" .. aku pon ok lah, sebab aku buat pembayaran dah lepas pkul 12pm ... so kena la accept benda ni..

aku pon tunggu lah, 8 hb aku mesej dia mintak tracking number.. dia diam jea.. bagi aku blue tick kat whatsApp.. tapelaa .. aku sabar lagi .. dalam hati, maybe 9hb @ 13hb lepas raya barang aku sampai la.. tunggu jugak laa.. 13hb da start kerja kan .. aku mesej lagi dia.. mintak tracking number.. dia jawab "morning" aku jea.. tracking number yang aku mintak dia tak bagi pun, ok fine aku sabar... aku tgok IG shop dia, dia post gambar cakap, 13hb dia start post barang. aku pon sabar je laa.. maybe esok sampai la.. selalu nya aku beli 1 hari jea da sampai.. tapi still laaa... tracking number dia tak bagi-bagi pun.. at least cakap laa.. "sorry akak baru start post 13hb ke, akak belom post ke, " tade la aku nak risau barang aku.. memang la barang aku berharga RM70 jea.. tapi kalau 10 orang customer dia senasib macam aku.. duet lesap , barang tak sampai.. mau untung kau akak oi...

then hari ni, pagi-pagi aku da nampak dia online kat whatsApp .. aku mesej dia, nak sangat tracking number.. sebab aku nak check sendiri kat poslaju .. tapi yang sedihnya.. dia reply tanya "barang tak sampai lagi ye dik ... " walaweii... kalau barang da sampai tak kan la aku nak meroyan nak mintak tracking number aku.. kerja gila apa aku nak mesej kau berkali-kali kak oi..

dulu pun, aku ada kes dengan dia, beli barang kat dia lambat sampai, aku mesej dia tanya kenapa tracking number tade dlam record.. dia bagi aku bluetick jeaa..tapi tapela, at least dia bagi aku tracking number.. aku berusaha cari contact number poslaju dari sabah, poslaju kat penang.. untuk check status barang aku tu..rupa-rupanya barang tu sedang bergerak di darat dalam sabah lagi.. cuma system dyowang ada masalah teknikal.. then lepas beberapa barang tu pon sampai..   tapi sekarang aku tade tracking number.. aku nak call nak check macam mana .. aduhai.. apa nasib malang sanggat kali ni..

akak, kau ni harus bersyukur tau aku ni jenis bersabar jea tak kuar perkataan maki-maki or marah kau, sebab aku ni regular customer kau kak oi, kalau aku tanak beli dah.. memang aku maki kau cukup-cukup kak ... aku sabar jea ni...





 barang ni aku beli dari sabah, tapi.. tadela sepanjang aku beli dulu dengan dia lambat sampai gini rupa, apa pun , at least kau bagi la aku TRACKING NUMBER kak.. ape yang susahnye, tak kan kau tade simpan copy consigment note  kod ... bersabar jea la aku mampu.. kalau ta sampai jugak mggu ni memang aku maki maki kau kak.. aku pelik yang kau susah nak bagi tracking number ni, kau post barang ke tak post barang aku ni?? aku tahu ada orang nasib lagi malang dari aku, macam kes ni, lagi mahal barang dyowang tak sampai.. entah seller menipu atau poslaju buat hal.. dlam kes aku, aku tak tahu nak salah kan sape, yang aku tahu, aku salahkan seller .. sebab dia tak de bagi bukti tracking number yang dia da post barang aku tu.. cakap jea jujur dengan aku. aku tak marah .. ini bagi bluetick jea, apa kejadah... mungkin aku nampak gelabah sebab barang aku ta sampai-sampai.. tapi bila korang kena macam ni, korang tahu lah.. tunggu barang yang kau bayar tak muncul-muncul..

note: untuk seller kat lua sana, ta kira la jual apa sekali pun, tolong la bagi service tu tip top sikit, memudahkan customer, buat customer pun seronok nak beli dengan kau, silap-silap dia siap promote barang kau sebab layanan bagus, and barang pun cepat sampai.. aku pun seller jugak dulu, sekarang jadi dropship .. so aku tahu laaa macam mana seller rasa.. kadang bila tade jawapan .. kita diam bagi bluetick.. sametime, customer da benggang ... kalau kau rasa, kau ramai sanggat customer, tak terlayan, kau sombong nak layan, kau tutup jela perniagaan .. kami customer ni nak beli dari awak-awak.. bila mintak tracking number.. rasa macam mengemis barang percuma.. padahal beli guna duet sendiri tau.. bukan mintak FREE !!

No comments:

Post a Comment